Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

"Καθήκον για τους Έλληνες η Εφεδρεία" - O πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ στο defenceline.gr


Ο σημερινός Πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ και επιχειρησιακός αρχηγός, είναι ο έφεδρος Λοχαγός (ΠΖ) Ιωάννης Σιδηρόπουλος, ο οποίος μίλησε στο defenceline.gr για τον σκοπό και τον ρόλο της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων.Ο σημερινός Πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ και επιχειρησιακός αρχηγός, είναι ο έφεδρος Λοχαγός (ΠΖ) Ιωάννης Σιδηρόπουλος, ο οποίος μίλησε στο defenceline.gr για τον σκοπό και τον ρόλο της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων.
Συνέντευξη στον Γιώργο Λαμπράκη
Δηλώνουν Πολίτες – Οπλίτες και εκπαιδεύονται διαρκώς με αυτό το σύνθημα. Ρεαλιστική εκπαίδευση, σε πολλές περιπτώσεις πολύ διαφορετική από αυτήν που συνάντησαν ακόμα και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας. Ο λόγος, για τα μέλη της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, μιας προσπάθειας εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών, που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και ενίσχυση του θεσμού της Εφεδρείας, επ' ωφελεία των ενόπλων δυνάμεων και της εθνικής αμύνης της Πατρίδας μας.
Αν και η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 2006, τα ιδρυτικά της μέλη συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1993 και έχουν πολυετή εμπειρία σε αντίστοιχα προϋπάρχοντα σωματεία. Μέλη της ΛΕΦΕΔ μπορούν να γίνουν όσοι είναι εν ενεργεία στελέχη ή έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις ή τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΣ, ΠΝ, ΠΑ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ κλπ).
Ο σημερινός Πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ και επιχειρησιακός αρχηγός, είναι ο έφεδρος Tαγματάρχης (ΠΖ) Ιωάννης Σιδηρόπουλος, ο οποίος μίλησε στο defenceline.gr για τον σκοπό και τον ρόλο της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 2006. Τα ιδρυτικά της μέλη έχουν πολυετή εμπειρία συμμετοχής σε αντίστοιχα σωματεία.
Κ. Σιδηρόπουλε, Τι είναι η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, ποιοι είναι οι σκοποί της και σε ποιους απευθύνεται;
Είναι μια προσπάθεια εφέδρων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών για καλύτερη, ουσιαστική και ρεαλιστική εκπαίδευση του έφεδρου δυναμικού της χώρας, για τον λόγο αυτό απευθύνεται σε όλους όσοι βάση του Συντάγματος αποκαλούνται έφεδροι, δηλαδή σε όλους τους άρρενες κάτω των 45 ετών που έχουν υπηρετήσει την θητεία τους στον Ελληνικό Στρατό.
Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας αναπτύσσεται τη δράση της ΛΕΦΕΔ;
Παντού ... όπου υπάρχουν υπεύθυνοι Έλληνες.
Δίνεται βαρύτητα στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, στις περιοχές που λειτουργεί και ο θεσμός της Εθνοφυλακής; Είναι διαφορετική η ψυχολογία των Ελλήνων σε αυτές τις περιοχές;
Δεν δίνουμε εμείς την βαρύτητα, η θέση των περιοχών αυτών από μόνη της δημιουργεί ένα πιο ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης στους ντόπιους. Η ψυχολογία σίγουρα είναι διαφορετική αλλά δυστυχώς σε ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων λειτουργεί αρνητικά λόγω του φόβου και της ανασφάλειας.
Η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. είναι σύλλογος αναγνωρισμένος στον οποίο τα μέλη έχουν καταθέσει τους ΑΣΜ τους.
Γιατί ένας πολίτης που ολοκληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις θα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον χώρο της Άμυνας, να ενημερώνεται γι αυτές και να εκπαιδεύεται πάνω σε αυτό το αντικείμενο; Γιατί να είναι πολίτης – οπλίτης;
Κατ αρχήν ένας πολίτης ολοκληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις του στα 45 του έτη οπότε και "περνάει" στην δεξαμενή της Πολιτικής Άμυνας, άρα επιβάλλεται και να παρακολουθεί αλλά και να εκπαιδεύεται πρώτα απ όλα για να επιβιώσει ο ίδιος αν θέλετε σε ένα πιθανό σύγχρονο πεδίο μάχης και σε δεύτερο χρόνο να πράξει το καθήκον του προς την Χώρα.
Ποιες είναι σχέσεις της ΛΕΦΕΔ με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Τις κατά τόπους στρατιωτικές μονάδες;
Το υπουργείο μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών μας αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά γιατί έχουμε αποδείξει με την εν γένει συμπεριφορά μας ότι και σοβαροί είμαστε σε ότι λέμε και πράττουμε και ότι η δράση μας πηγάζει από την αγνή και άδολη αγάπη για την Πατρίδα και μόνο. Έχουμε αιτηθεί δε όλοι μας να έχουμε διαρκώς Ειδικά Φύλλα Πορείας πράσινου χρώματος έτσι ώστε αν χρειαστεί πρώτοι εμείς να σπεύσουμε να ενταχθούμε στις μονάδες "έκαστος εφ' ω ετάχθη".
Στιγμιότυπο από την εκπαίδευση της ΛΕΦΕΔ Χανίων!
Περιγράψτε μου το πρόγραμμα της εκπαίδευσης των μελών σας, τι ακριβώς αντικείμενα περιλαμβάνει και ποιους τομείς καλύπτει;
Πρώτα απ όλα ξεκινάμε από τα βασικά, δηλαδή αυτό είναι ένα όπλο, πως γεμίζει, πως οπλίζει, πως το χειριζόμαστε, ποια τα μέτρα ασφαλείας, πιστέψτε με τα κενά είναι τεράστια... Κατόπιν πως κινούμαι και ενεργώ ως μαχητής και ως μέλος μιας ομάδας, τακτικές ατομικές και ομαδικές, σε γενικές γραμμές αρχίζουμε από το 'Αλφα και προχωράμε. Τα παλαιότερα μέλη μας έχουν φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο και κάποια από αυτά σε άριστο τηρουμένων των αναλογιών, το μυστικό της σωστής εκπαίδευσης είναι η συνεχής επανάληψη όλων των βασικών που πρέπει να γνωρίζει ένας μαχητής έτσι ώστε να του γίνουν βίωμα.
Παρατηρώντας τις εκπαιδευτικές σας δραστηριότητες, βλέπουμε πως η εκπαίδευση στις τακτικές και στις συνθήκες μάχης χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό και επαγγελματισμό. Ενδεχομένως, πολλά μέλη της ΛΕΦΕΔ, δεν συνάντησαν αυτή την εικόνα κατά τη διάρκεια της θητείας τους... Υπάρχουν μυστικά για την σωστή εκπαίδευση ενός πολίτη;
Ρεαλισμός ναι, πιστεύω ότι είναι το κλειδί για μια εκπαίδευση που θα έχει αποτέλεσμα και από εκεί και μετά συνεχής επανάληψη κάτω από όσο το δυνατόν δύσκολες και στρεσογόνες συνθήκες. Σίγουρα κατά την διάρκεια της θητείας μας δεν είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε τέτοιου είδους εκπαίδευση και αυτός είναι και ο κύριος λόγος της δημιουργίας της λέσχης.
Από την συμμετοχή της ΛΕΦΕΔ στην άσκηση Cambrian Patrol 2013, όπου η Ελληνική αποστολή απέσπασε για δεύτερη συνεχή χρονιά το χάλκινο μετάλλιο!
Η ΛΕΦΕΔ δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, σε αγώνες που οργανώνουν αντίστοιχες ομάδες άλλων χωρών; Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;
Τους αγώνες αυτούς τους οργανώνουν οι σύλλογοι πάντα με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια από τα Εθνικά Υπουργεία Άμυνας των κρατών στα οποία λαμβάνουν χώρα και υπάρχουν ασκήσεις που οργανώνει αποκλειστικά ο στρατός. Η βαρύτητα που δίνουν όλες οι άλλες χώρες στην εκπαίδευση της εφεδρείας θα έπρεπε να είναι παράδειγμα για την δική μας. Ευτυχώς εμείς ζούμε σε μια χώρα που δεν απειλείται από κανέναν, δεν έχει εχθρούς δεν επιβουλεύεται κανείς και δεν διεκδικεί τμήματα της επικράτειας της και που η άμυνα της είναι πολυτέλεια. Δόξα τω θεό γιατί βλέποντας πως λειτουργούν τα ξένα υπουργεία είχα αρχίσει να τρομάζω.
Πέρα από την στρατιωτική εκπαίδευση, η ΛΕΦΕΔ αναλαμβάνει και κοινωνικές δράσεις. Μιλήστε μας γι αυτές, αλλά και την ανταπόκριση του κόσμου, των τοπικών κοινωνιών.
Άλλο ένα κομμάτι της δράσης της λέσχης στο οποίο γίνεται σοβαρή εκπαίδευση αλλά και πλήθος δράσεων. Η λέσχη είναι εντεταγμένη στο μητρώο εθελοντικών ομάδων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πράγμα που έγινε σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυση μας και αυτή την στιγμή είναι μια από τις μεγαλύτερες εθελοντικές ομάδες της χώρας σε "πραγματικούς" αριθμούς. Το πλούσιο έργο μας και η αποτελεσματικότητα μας σε ασκήσεις και επιχειρήσεις μας έχει κάνει αποδεκτούς στις τοπικές κοινωνίες αλλά πάνω απ όλα στις υπηρεσίες οι οποίες μας εμπλέκουν.
Πέρα από την στρατιωτική εκπαίδευση, η ΛΕΦΕΔ αναλαμβάνει και κοινωνικές δράσεις.
Τι απαντάει ο πρόεδρος και επιχειρησιακός αρχηγός της ΛΕΦΕΔ, σε όσους βλέπουν σκιές ή άλλους σκοπούς πίσω από την δραστηριοποίηση της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων;
Σκιές βλέπουν όσοι ζουν και "εργάζονται" σ αυτές και νομίζουν ότι και όλοι οι άλλοι δρουν και σκέφτονται όπως αυτοί.
Τι έχετε να πείτε σε όσους σκέφτονται να ενταχθούν στην οικογένεια της ΛΕΦΕΔ, αλλά δεν το έχουν κάνει ακόμα;
Τους περιμένουμε να έρθουν να μας γνωρίσουν, "επιβάλλεται" να έρθουν να μας γνωρίσουν να ζήσουν μαζί μας τον τρόπο ζωής του Έλληνα έτσι όπως θα έπρεπε να είναι και όχι όπως έχει καταντήσει. Να μας γνωρίσουν για να μπορούν πλέον να μας αγαπήσουν ή να μας μισήσουν γι αυτό που είμαστε και όχι γι αυτό που νομίζουν ότι είμαστε. Το προσκλητήριο είναι διαρκές και απευθύνεται σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου