Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Οι προτάσεις των Εφέδρων για το «Μελλοντικό Μαχητή Πεζικού»


Σε μία πρωτότυπη και αξιέπαινη ενέργεια προχώρησαν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων που επισκέφθηκαν στις 12 Μαΐου τη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι Εθελοντές Έφεδροι ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις γύρω από τον πρόγραμμα του «Μελλοντικού Μαχητή Πεζικού» και τις προοπτικές του Όπλου. Παράλληλα τους δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσουν για τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας και να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις περί του Σύγχρονου Μαχητή Πεζικού. Έτσι, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Εφέδρων Υπαξιωματικών και Οπλιτών (ΠΕΝΕΦΥΟ) παρουσίασαν τέσσερις βασικές διαμορφώσεις για τον Σύγχρονο Μαχητή Πεζικού του ΕΣ, βάση των εμπειριών τους από την εκπαίδευση και τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικούς αγώνες. Βασικά σημεία της προτάσης ήταν:

α) η υιοθέτηση Σακιδίου Μακράς Διαβιώσεως (ΣΜΔ), το οποίο θα προσδώσει ικανοποιητική αυτονομία και εργονομία στην επιχειρησιακή ικανότητα του Μαχητή ΠΖ

β) η υιοθέτηση εξάρτυσης τύπου Chest Rig που προσφέρει εργονομία σε οχήματα και κτίρια ενώ επιτρέπει την άνετη μεταφορά του ΣΜΔ

γ) η υιοθέτηση, παράλληλα με την καθιερωμένη στολή παραλλαγής του ΕΣ (greek lizard), στολής παραλλαγής τύπου ΜULTICAM/MTP, η οποία ενδείκνυται για ορισμένες περιοχές και εποχές στη χώρα μας, καθώς και για Στρατιωτικές Επιχειρήσεις Αστικού Εδάφος (ΣΕΑΕ)

δ) η σε μεγαλύτερο ποσοστό και εξειδικευμένη εκπαίδευση του ΠΖ σε ΣΕΑΕ, με βάση τα σύγχρονα διδάγματα από πολεμικές συγκρούσεις με τη χρήση αναλόγων υλικών.

Το ελληνικό πρόγραμμα «Μελλοντικός Μαχητής Πεζικού»

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση του ατομικού εξοπλισμού του Μαχητή ΠΖ υπήρξαν δυνασανάλογες της γενικότερης ανανέωσης του ΕΣ με νέα, κύρια οπλικά συστήματα. Η διεθνής αντίληψη που βασίζεται τόσο στις πολύτιμες εμπειρίες από το σύγχρονο πεδίο της μάχης όσο και τη τεχνολογική εξέλιξη θεωρεί τον Μαχητή ΠΖ ένα ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει φονικότητα, επιβιωσιμότητα, πληροφόρηση για τον περιβάλλοντα χώρο και δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων, ευκινησία και δυνατότητα να διατηρεί την μαχητική ικανότητα του για αρκετό χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά, ο Μαχητής του 21ου αιώνα θα πρέπει να είναι μία αυτόνομη μονάδα πυρός, ενταγμένη στο ψηφιακό πεδίο της μάχης. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΣ καταβάλει σημαντικές προσπάθειες να ακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις μέσω του προγράμματος «Μελλοντικός Έλληνας Μαχητής», το οποίο στοχεύει στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και επιβιωσιμότητας του Έλληνα στρατιώτη στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με το περιοδικό Δούρειος Ίππος,φιλοδοξία του ΕΣ αποτελεί ο ο εξοπλισμός του Μαχητή ΠΖ με τουλάχιστον έντεκα υποσυστήματα:
αντιβαλλιστικό κράνος με ακουστικό και μικρόφωνο
ασύρματο ομάδας
ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό όπως γυαλιά προστασίας και υλικά προστασίας για τους αγκώνες και τα γόνατα,
εργονομική ένδυση-υπόδηση, πλήρη εξάρτηση τύπου MOLLE με απάρτια και θήκες για την μεταφορά πυρομαχικών και λοιπού εξοπλισμού, με δυνατότητα μεταβολής της διαμόρφωσης του φόρτου
αλεξίσφαιρο γιλέκο με ταινίες MOLLE και πλάκες αντιβαλλιστικής προστασίας
υδροδοχείο πλάτης
τηλέμετρο λέιζερ και ψηφιακή πυξίδα
θερμική κάμερα και οθόνη λήψης πληροφοριών τοποθετημένων επί του κράνους
σύστημα διαχείρισης ελέγχου και διοικήσεως με υπολογιστή για τη μετάδοση/λήψη δεδομένων
διασύνδεση του παραπάνω συστήματος με το όχημα μεταφοράς του Μαχητού
σύστημα παροχής ενέργειας με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Από τις διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΕΣ την τελευταία διετία προκύπτει ότι σημαντικό μέρος των Μονάδων πρώτης γραμμής έχει εφοδιαστεί με νέα υλικά ατομικού εξοπλισμού όπως κράνη kevlar, αντιβαλλιστικά γυαλιά προστασίας, επιγονατίδες και επιαγκωνίδες, συλλογές πρώτων βοηθειών, γάντια, και σύγχρονες αορτήρες τριών σημείων για τα τυφέκια G-3A3/4.

Το επόμενο βήμα του ΓΕΣ δεν είναι άλλο από την απόκτηση εξαρτήσεων τύπου MOLLE και ο εξοπλισμός του συνόλου των Μαχητών ΠΖ με αντιβαλλιστικά κράνη kevlar, στο πλαίσιο του γνωστού προγράμματος από τα ΕΑΣ. Φυσικά όταν η οικονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, το ΓΕΣ προσδοκά να προχωρήσει στην επόμενη φάση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει την απόκτηση των αισθητήρων καθώς και των ηλεκτρονικών υποσυστημάτων.

Eνδεικτικός εξοπλισμός Μαχητή Πεζικού όπως παρουσιάστηκε στην ημερίδα με θέμα «Ο Ρόλος και οι Προοπτικές του Πεζικού στο Σύγχρονο Επιχειρησιακό Περιβάλλον» στις 16 Νοεμβρίου 2012 στη Σχολή Πεζικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου