Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Εξεδήμησε ο ήρωας του έπους του '40 Δημήτριος Λιώτσης


Φλώρινα, Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων με αισθήματα πικρής συγκίνησης και οδύνης, αλλά και βαθυτάτου σεβασμού και ευγνωμοσύνης πενθεί σήμερα την εκδημία ενός υπέρλαμπρου Φλωρινιώτη ήρωα, και κλίνει ευλαβικά το γόνυ προσκυνώντας το σεπτό σκήνωμα.

Ο Δημήτριος Λιώτσης, διακεκριμένος και αξιότατος μουσικός, υπηρέτησε το 1940 ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός στο Αλβανικό μέτωπο στις τάξεις του θρυλικού 33ου Συντάγματος Φλώρινας, μέχρι τον βαρύτατο τραυματισμό του στις 16 Ιανουαρίου 1941 στην Κλεισούρα. Αλλά και μετά την απώλεια της όρασής του παρέμεινε μαχητής στις επάλξεις των Εθνικών αγώνων. Όρθωσε σθεναρή και καίρια αντίσταση απέναντι στην τριπλή κατοχή, ιδρύοντας την ομώνυμη παιδική χορωδία, και χρησιμοποιώντας τον Πολιτισμό ως όπλο κατά των βαρβάρων κατακτητών, εμψυχώνοντας και διατηρώντας υψηλό το φρόνημα των σκληρά χειμαζομένων συμπατριωτών του.

Και μετέπειτα όμως δεν έπαψε, άοκνος υπηρέτης και γενναιόδωρος ευεργέτης, να υπηρετεί τον Πολιτισμό μας, καλλιεργώντας μέσω της τέχνης της Μουσικής και της Ποίησης στις ψυχές των παιδιών της Φλώρινας το ήθος, την φιλοπατρία, την λεπτότητα και την ευγένεια του πνεύματος. Γενιές πολλές παιδιών της πόλης μας πέρασαν από τα χέρια του και ευεργετήθηκαν από τις αξίες που τους μετέδιδε.

Ο Δημήτρης Λιώτσης δεν είναι πια εδώ μαζί μας. Λάμπει όμως ως περίβλεπτος φάρος εμπρός μας με το ψυχικό του ανάστημα. Λάμπει με το σθένος την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό του στο Μέτωπο, αλλά και με την αυθόρμητη ποίηση που απέπνεε ακόμα και στις δύσκολες εκείνες ώρες η αδαμάντινη Ελληνική ψυχή του. Λάμπει με την άδολη αφοσίωσή του στις Εθνικές Αξίες και στην ευγένεια του Πολιτισμού μας. Οδοδείκτης και πρότυπο θα φωτίζει παντοτινά τα βήματά μας.

Το Δ.Σ. του παραρτήματος της ΛΕΦΕΔ Φλώρινας σε έκτακτη συνέλευσή του σήμερα απεφάσισε να παρευρίσκεται επισήμως στην εξόδιο ακολουθία, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και ελαχιστότατο φόρο τιμής στον μεγάλο Φλωρινιώτη.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος,
Χατζής Γεώργιος

Ο Γραμματέας
Μοστάκης Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου